torsdag 19 september 2013

Hemmagjort äppelmos


Hej!

I år har vi mycket äpplen på våra två äppelträd. Roligt tycker jag, för förra året fick vi inte ett enda. Nu har jag plockat ner alla äpplen jag når, resten får maken ta ner. Det känns som att en gravid kvinna på en stege inte är världens bästa idé ;)

Häromdagen gjorde jag hemmagjort äppelmos. Enkel och väldigt gott! Perfekt till torsdagens pannkakor :)

Allt som behövs för att göra eget äppelmos är:

3 kilo äpplen
3 dl vatten
1,5 kg socker (man kan givetvis ta mindre om man vill ha moset nyttigare)
3 krm askorbinsyra

Skala äpplena och skär bort fula delar. Dela dem i fjärdedelar och skär bort kärnhuset. Lägg dem i en stor kastrull med vattnet. 

Koka äpplena med lock i ca 10 minuter.

Häll av vattnet.

Mosa äpplena med en potatisstöt eller med elvisp.

Tillsätt sockret och rör om. Värm och låt sockret lösas upp.

Ta upp några msk mos i ett glas och blanda med askorbinsyran. Rör sedan ner det i resten av moset. 

Häll moset i en fin glasburk.

Njut tillsammans med nygräddade pannkakor!

Kram Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar